Programmaplan

Programma 1. Samenleven

Trends en ontwikkelingen

Breder inzetten op vitaliteit

  • Voortzetten ondersteuning programma Viteylingen (maak de gezonde keuze de makkelijke keuze).
  • Uitbreiden van het netwerk. De gezondheidsbeweging Viteylingen kan alleen succesvol worden als we samenwerken met lokale partners. We zijn ervan overtuigd dat alle bedrijven, organisaties, scholen, (sport)verenigingen, horeca en supermarkten een bijdrage kunnen leveren.

Of je nu stappen onderneemt om de vitaliteit van je werknemers te bevorderen, een gezond gerecht op de kaart van je restaurant zet of de (sport)vereniging rookvrij maakt: alle kleine stapjes zorgen ervoor dat er meer gezonde keuzes te vinden zijn in Teylingen.

Meer focus op preventie

  • Regionale samenwerking bij het integreren van de lokale preventieakkoorden.
  • Samenwerking bevorderen met de maatschappelijke eerste lijn, zoals huisartsenpraktijken, wijkteams (en andere lokale teams) en Centra voor Jeugd en Gezin.

Datagedreven werken
De Gemeentezorgspiegel biedt de mogelijkheid om alle digitale informatie over zorggebruik bij elkaar te brengen.

Sportieve routes
Steeds meer mensen sporten en bewegen buiten clubverband. Er is meer behoefte aan sportieve routes in de openbaren ruimte. Bij de nieuwbouw van Nieuw Boekhorst wordt daar rekening mee gehouden, net als met het opzetten van het Gezond Rondje Teylingen.

Maatschappelijke accommodaties
Indien er aanpassingen, verbeteringen of uitbreiding van maatschappelijke accommodaties gewenst is, waarbij de gemeente economisch eigenaar is, kan dit additionele kosten met zich meebrengen. Naarmate de termijn tussen planvorming, besluitvorming, opdrachtverstrekking en uitvoering toeneemt, kunnen de kosten stijgen.
In 2024 wordt een nieuw accommodatieplan opgesteld.

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
In Teylingen zijn we al langer op weg om de vitaliteit van inwoners integraal te benaderen. Het belang hiervan is op landelijk niveau nu ook erkend met het Gezond en Actief Leven Akkoord. In het GALA zijn gezamenlijk afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en welbevinden. Daarmee bouwen we aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en sociale kwaliteit. De volgende hoofddoelen staan centraal in het GALA:

  • terugdringen van gezondheidsachterstanden en Kansrijke start;
  • een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten;
  • versterken sociale basis;
  • een gezonde leefstijl;  
  • versterken van de mentale weerbaarheid en gezondheid;
  • vitaal ouder worden;
  • regionale preventie-infrastructuur.

Om het GALA te kunnen uitvoeren, komen er middelen naar gemeenten om aan de slag te gaan met verschillende programma’s. De programma’s uit het GALA zullen worden geïntegreerd in de uitvoeringsprogramma’s van de Maatschappelijke Agenda.

Integraal Zorgakkoord (IZA)
Het Integraal Zorgakkoord heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Voor het realiseren van de doelstellingen uit het IZA is er ook een werkprogramma voor de inzet van gemeenten. Er wordt een koppeling gemaakt met de bestaande werkstructuur tussen zorgverzekeraars en gemeenten, de (bestuurlijke) overleggen die hierover tussen VNG, ZN en VWS al plaatsvinden en de (bestuurlijke) afspraken die al zijn gemaakt over het toewerken naar een regionale preventie infrastructuur. Gemeenten in de zorgkantoorregio gaan samen met de preferente zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid aan de slag met het inrichten van de ketenaanpakken, zoals benoemd in het IZA. Dit zijn Kansrijke start, de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), Obesitas en overgewicht bij kinderen, Welzijn op Recept en Valpreventie.   

Lasten, baten en saldo

-50.509

51,9 %

10.437

10,7 %

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 16:12:16 met de export van 11/10/2023 16:07:06